10 Aralık 2017 Pazar

KADINA ŞİDDETE HAYIR!.. AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU

KADINA ŞİDDETE HAYIR!..

            Kadına yönelik şiddet, dünyada en yaygın insan hakkı ihlalleri arasında yer alıyor. Kadınlar neredeyse hemen her gün tacize, tecavüze ve cinsel şiddete uğruyor.
Ülkemizde 2017’nin ilk on ayında 240 kadın ve kız çocuğu öldürüldü. Aynı süre içinde 77 kadın tecavüze, 190 kadın tacize uğradı. 286 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. 338 kadın şiddete maruz kaldı. Bu rakamlar korkunç bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzun bir göstergesidir
            1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye’nin 2011’de ilk imzacısı olarak çekincesiz kabul ettiği, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda en kapsamlı metin olan “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” kısa adıyla “İstanbul Sözleşmesi” kadına yönelik şiddeti 3. Maddesi’nin (a) fıkrasında şu şekilde tanımlıyor.
            “Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakları ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılmaktadır ve ister kamusal ister özel alanda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veya ıstırap veren veya  verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem ve bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma anlamına gelir.”
            Kadına yönelik şiddet, kadınların temel haklarından biri olan çalışma haklarının da ihlalidir. Bu şiddet maddi temelini iş ortamlarında hakim olan, kadınlar aleyhine işleyen güç ilişkilerinden ve erkek egemenliğinden alır.
            “İstanbul Şözleşmesi”ni takiben sendikalar da artık aile içi şiddetle mücadeleyi kendi programları içine almaya başladılar. Toplum olarak kadınlarımız için şiddetten arındırılmış aileler, işyerleri ve ortamlar istiyoruz.
            İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü  nedeni ile “Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak” sloganı ile bir araya geldiler.
            Kadını koruma  yasası olan “6284” yazılı maketler taşıyarak yürüdüler. Yürüyüşte öldürülen kadınların aileleri de yer aldı.
            “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz.” pankartı açan kadınlar şiddeti protesto ettiler.
            DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Ankara’da da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir araya geldiler. Yaptıkları açıklamada: “Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, kadınlara yönelik şiddete ve şiddeti besleyip büyüten düzene karşı sesimizi daha fazla yükselteceğiz. Çünkü erkek egemen düzenin kadınlarla derdi bitmiyor.
Biz kadınlar, özgürlüğümüze, bedenimize, hayatımıza, kadın mücadelesine yönelik saldırıları ve nefret dilini kabul etmiyoruz.” dediler.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, çeşitli slogan ve dövizlerle yürüyüş yaptı. Yaklaşık 500 kadının toplandığı alanda yapılan basın açıklamasında; yasa, yasak ve polis müdahalesiyle kadın mücadelesinin engellenemeyeceğini belirttiler.

Ankara Kadın Platformu’nun açıklamasında ise; “Kolluk kuvvetleriyle karşılaşan, gözaltına alınan, tutuklanan kadınlar, taciz ve tecavüz ile tehdit ediliyorlar. Cezaevlerinde kadınlara dönük şiddet artarak devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.
Türkiye dışında başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerin “Kadına Yönelik Şiddeti” öncelikli
Konular arasına almaları ve bu konunun çözümü için büyük miktarlarda ödenek ayırmaları pozitif bir gelişme olarak dikkat çekmektedir.

            Ülkemizde de bu konuya çözüm bulmak için acil önlemler alınması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ilaminal71@gmail.com