25 Eylül 2018 Salı

ÖMER BESİM KÜFREVİ, AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU


BİTLİS DEĞERLİ BİR EVLADINI KAYBETTİ

ÖMER BESİM KÜFREVİ

  Biraz mistik, biraz da felsefi  yanı olan bir söz vardır, kime ait olduğundan çok emin değilim ama, günümüz koşullarında pek geçerli olduğunu söylemek olası değil. "Bir yanağına tokat atana diğer yanağını çevir"
      Her ne kadar günümüz için geçerli olmasa da bu sözü ilke edinmiş yüce gönüllü, gözü gönlü tok, yüreği insan sevgisiyle dolu, dünya malına değer vermeyen, kin, nefret, düşmanlık, intikam gibi kavramlarla yolu kesişmeyen insanların  var olduğunu biliyoruz.
      İşte bunlardan birinin Bitlis’in köklü ailelerinden   olan  Küfrevi Ailesi’nin çok değerli evlatlarından Ömer Besim Küfrevi’nin olduğunu görüyoruz.
      Yaşam öyküsünde görüleceği gibi başarılı bir iş kariyerinin altına imzasını attı. Zaman zaman güvenip de birlikte yola çıktığı insanların tokatlarına gözünü kırpmadan öteki yanağını çevirdi.  Onun dünya görüşünde ve hümanist bakış açısında, intikam gibi ilkel bir yaklaşım hiçbir zaman yer bulmadı.
      Doğup büyüdüğü Bitlis’te aldığı  geleneksel Doğu kültürünü Batılı okullarda aldığı kültürle harmanlayarak benzerine pek rastlanmayan, okuyan, yazan, aydın, çağdaş, paylaşımcı, insani öğelerin ön palana çıktığı örnek bir insan figürü ortaya koydu.
      Küfrevi Ailesi’nin geçmişinde ve geleneğinde görülen Devlet erkanı ile yakın ilişkiler içinde olma eğiliminin seçkin ve nitelikli örneklerini sergilemeyi başardı. Maruz kaldığı mağduriyetleri ve haksızlıkları dünyevi hesaplaşmalara malzeme yapmak yerine ilahi adaletin tecellisine bırakmayı yeğleyen erdemli bir yaklaşımı tercih etti.
      Son yıllarını çeşitli nedenlerle mağduriyete uğramış, hakları ihlal edilmiş, ekonomik güçleri yetersiz, fakir ve yoksul insanların hukuki davalarına gönüllü olarak bakmakla geçiriyor,  mahkemelerde savunmalarına katılıyor, hiçbir kimseden  hiçbir karşılık kabul etmiyordu.
      Ömer Besim Küfrevi, üstlenmiş olduğu misyonu kendinden sonra daha yukarılara taşımak üzere uluslararası standartlarda yetiştirmiş  olduğu pırıl pırıl  üç değerli  evladına emaneti bırakarak  aramızdan ayrıldı.
           Ömer Besim Küfrevi, 1952 yılında Bitlis’te dünyaya merhaba dedi. İlk öğrenimini Bitlis Kazımpaşa İlkokulunda, Ortaokul ve Liseyi  İstanbul Saint Benoit Fransız Lisesi’nde tamamladı.
      İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransızca Bölümünü  ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.
      Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yaptı.
      İtalya Perugia Üniversitesi’nde ve Fransa Strasbourg Üniversitesi’nde sertifika programları aldı. 1980 yılında İstanbul Barosu’nda Avukatlık stajını tamamlayarak iş dünyasını adımını attı.
      Ömer Besim Küfrevi, sırasıyla Uteksport A.Ş., Tarım Eksport A.Ş., GSD Holding A.Ş., GSD Dış Ticaret A.Ş., Etsun A.Ş. Teksun A.Ş., Rant Leazing A.Ş., GSD Factoring A.Ş. ve Fares Ziraat LTD. şirketlerinin kurulmasında önde gelen kişilerden biri oldu ve bu şirketlerin Yönetim Kurulu Üyeliklerinde görev yaptı.
      1992-2000 yılları arasında İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, 1980-1990 yılları arasında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcılığı, 1984-1990 yılları arasında İstanbul Saint Benoit’liler Derneği Başkanlığı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kurucu Üyeliği ve Vakıf Mütevelli Heyet Üyeliği, Giyim Sanayicileri Derneği Kurucu ve Mütevelli Heyet Üyeliği, Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı Onur Kurulu Üyeliğinde bulunuyordu.
      Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Farsça ve Kürtçe dillerini bilen Ömer Besim Küfrevi, evli, üç çocuk ve bir torun sahibiydi.
      Ömer Besim Küfrevi, 16 Eylül 2018 tarihinde  genç denecek bir çağda 66 yaşında ebedi aleme göç etti. İstanbul Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’ndaki Aile Kabristanına defnedildi.
      Rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz…
      Nurlar içinde uyu…

3 yorum:

  1. Sevgili İşverenim, Kıymetli Büyüğüm Seni hiç unutmayacağız. Allah rahmet eylesin. Mekanın cennet olsun. Biz Senden razıydik. Mevlam da razi olur inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Ömer seninle polatlıda askerlik yapmıştık vefatını duyunca çok üzüldüm.Mekanın cennet olsun.Yakınlarına Allah sabır versin.

    YanıtlaSil
  3. Saygı değer büyük zatımızın mekanı cennet olsun kendisi nur ışığıdır nurlar içinde uyusun Aminn

    YanıtlaSil

ilaminal71@gmail.com