6 Mart 2019 Çarşamba

BİTLİS'İN KURTULUŞU, AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU


BİTLİS’İN İŞGALİ
BİTLİS 5 AY BEŞ GÜN YANİ 155 GÜN RUS İŞGALİ ALTINDA KALMIŞTI…
Ruslar, 1915 yılının Temmuz ayının bir Ramazan gecesinde,  Bitlis’i işgal et
 İşgal Sonrası 16.Kolordu Bitlis'te
mek için Başhan mevkiine kadar gelmişlerdi. Bitlis’teki Türk askerinin ve milis kuvvetlerin dirayetli savunması sonucunda Ruslar Bitlis’e giremeyerek gerisin geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Ancak bu sevinç fazla sürmedi. Şubat 1916 sonlarında Rus askeri ve Ermeni İntikam Tugayları tekrar Bitlis kapılarına dayandılar. Bütün direnmelere rağmen, 3 Mart 1916 günü saat 05.00’te Bitlis işgal edildi.
      Bu işgalle beraber Bitlis, ikinci büyük göç olayını yaşadı. Göç edemeyip şehirde kalanlar Ermeni kurbanı olurken, göç edenler ise çetin kış koşulları altında açlık, sefalet ve çapulcuların kurbanı olmuştu.
Göç etmek zorunda kalan Bitlis halkı, beraberinde götüremediği 1000’den fazla çocuğunu, bir köprünün altında, kar kümelerinin arasında, ertesi güne sağ salim çıkmaları için korumaya almıştı.
      Ertesi sabah çocuklarının buz kesmiş bedenleri ile karşılaşan Bitlis halkı, korkunç bir trajediyi yaşamıştı.
       Geleceği olan, “BİTLİS’İN BİN ÇOCUĞU”nu aradan geçen 103 yıla karşın, ne arayan, ne soran, ne anan ne de anımsayan bir Allah’ın kulu çıkmış değil.
      Çeşitli ortamlarda, oturumlarda, toplantılarda dile getirmemize, zaman zaman medya aracılığı ile gündeme taşımamıza karşın, kimsenin kılı kıpırdamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ilaminal71@gmail.com