21 Temmuz 2017 Cuma

BİTLİS’İN ÜÇ VAKFININ DA KURUCUSU OLAN TEK İSİM: İLHAMİ NALBANTOĞLU Prof. Dr. İla MİNA

İLHAMİ NALBANTOĞLU
BİTLİS’İN ÜÇ VAKFININ DA KURUCUSU OLAN TEK İSİM: İLHAMİ NALBANTOĞLU
Prof. Dr. İla MİNA
Bir tesadüf sonucu tanıma şansına sahip olduğum çok değerli bir insan Sayın İlhami Nalbantoğlu’nu, Bitlis gibi küçük bir ilimizde üç ayrı vakfın kurucuları arasında olduğunu gördüğümde şaşırıp kalmıştım.
Sayın İlhami Nalbantoğlu;
1.Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’nın kurucuları arasında 19. sırada yer almaktadır. Ayrıca Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’nın 7 kişiden oluşan Kurucular Kurulu’nun üyesi ve Yayın Kurulu Üyesi olarak çıkarılan 18 adet“Betav Dergisi”nin
Editörü olma onurunu taşıyan bir isim.
2.Ahlat Kültür Vakfı’nın kurucusu ve Kurucu Başkanı. Tek başına bu vakfın kuruculuğunu gerçekleştirmiş. Ancak kendine yol arkadaşı olarak seçtiği arkadaşlarının ihanetine maruz kalmış olduğu için ayrılmayı tercih etmiştir.
İlhami Nalbantoğlu, 7 yıl süreyle bu Vakfın başkanlığını yürüttüğü süre içerisinde 7 adet kitabın yayımlanmasını gerçekleştirmiş, yedi yıl süre ile Ahlat’ta çok zor koşullarda “Ahlat Kültür Haftası”nın gerçekleştirilmesini sağlamıştır.
Ne acıdır ki, büyük bir idealle gerçekleştirilen “Ahlat Kültür Haftası”politik tercihlere kurban edilmiş ve değişik adlarla tekrarlanmaya çalışılmış, ancak bünye bu girişimleri kabul etmemiştir.
3.Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın kurucu Başkanı olan İlhami Nalbantoğlu, 24 yılı aşkın bir süreyle pek çok başarıya imza atmış, kültürel ve sanatsal etkinlikleri, yayınları, çıkarmakta olduğu “Ahlat Gazetesi” ile bölgenin tanıtımı için büyük emek ve çaba göstererek bir misyonu yerine getirmiştir.
Koca Bitlis ilinde böylesine üç vakfı kuran ya da kurulmasına katkıda bulanan ikinci bir şahsı görmek mümkün değil.
Sayın İlhami Nalbantoğlu’nun kültürel boyutlu hizmetleri bu kadarla sınırla kalmamış.
Bitlis ve Ahlat içerikli yayınlarının sayısı 17’yi aşıyor. İlhami Nalbantoğlu, 24 yıl süreyle yapımını ve yayınını sürdürdüğü Ahlat Gazetesi’nin 200’e yaklaşan sayısıyla Bitlis İli kapsamında gene başka benzeri olmayan bir rekoru gerçekleştirmiştir.
Ülke genelinde ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği sanatsal ve kültürel aktivitelerle Ahlat ve Bitlis adlarını evrensel platformlara taşıyarak bir başka örneği olmayan başarılara imzasını atmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında açmış olduğu 17 sergi ile kendi ürünü olan eserlerinin yanında Ahlat ve Bitlis’i tanıtan görsel etkinliklere imza attı.
İlhami Nalbantoğlu, ulusal ve uluslararası sempozyum, panel ve konferansları ile gerek Bitlis’in, gerekse Ahlat’ın gizli kalmış, gün yüzüne çıkmamış potansiyel değerlerini gün yüzüne çıkararak ulusal ve uluslararası arenada mensubu olduğu yörenin kültürel ve insani değerlerinin gündeme taşınmasında önemli bir görevi üstlenmiştir.
İlhami Nalbantoğlu, son olarak Atatürk Araştırma Merkezi tarafından 2016 yılı başlarında Bitlis’te gerçekleştirilen “19. Yüzyıldan Günümüze Türk-Ermeni İlişkilerinin Bölgesel Politikalara Etkisi Uluslararası Sempozyumunda” “Dindar Bir Müslüman ile Ahiret Kardeşi Olan Ermeni Asıllı Bir Kadın Özelinde Türk-Ermeni İlişkileri Açısından Yeni Kuşağa Yansıyan Pozitif Kazanımlar” konulu sunumu ile Rusların Bitlis’i işgali sırasında bir gecede şiddetli soğuğa terk edilip buz kesilen “Bitlis’in Bin Çocuğu” konusunu gündeme taşıyarak bir farkındalık yaratılmasını gerçekleştirmiştir.
Sayın İlhami Nalbantoğlu, gerek Ahlat’ın, gerekse Bitlis’in uluslararası arenada yer almasını, adlarının duyurulmasını sağlamak için Başbakanlık Tanıtma Fonu, Avrupa Birliği Projeleri, Milli Güvenlik Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kuruluşlardan elde ettiği finansman desteği ile Ahlat ve Bitlis’in tanıtımına katkı sağlamak suretiyle önemli ve benzeri olmayan bir başarıya imzasını atmıştır.
Sayın İlhami Nalbantoğlu, 2010 yılında yayımladığı “Ahlat Halk Hekimliğinin Efsane İsmi Abdullah Nalbant Usta” adlı eseri ile Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde babası merhum “Abdullah Nalbant Usta”adına bir kütüphane kurulması için ilk partide 5.000 adet, daha sonra 2.000 adet kitabı adı geçen üniversiteye göndermiş, kütüphanenin kurulması süreci beklenmektedir.
Başbakanlık Merkez Teşkilatı’nda 43 yıl hizmet veren İlhami Nalbantoğlu, Başbakanlık Mevzuat Dairesi Başkanlığı görevinden emekli oldu.
Halen, Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın Başkanlığını yürütmekte, Vakfın yayın organı olan “Ahlat Gazetesi”ni yayımlamakta, akademik çevrelerde konferanslar vermekte, sempozyumlara katılmakta, bilgi ve birikimlerini toplumun yararı için kullanmaktadır.

1 yorum:

ilaminal71@gmail.com