30 Kasım 2017 Perşembe

AHLAT TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI, AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU

AHLAT TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI
UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE
ALINMASI İÇİN
BİR AN EVVEL KURULMALIDIR…
     Ahlat ve çevresi tarihi ve kültürel eserlerin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması
Dünyanın En Büyük İslam Mezarlığı
süreci 30 yıla yakın bir zamandır süregelmektedir. Bu konunun Türkiye tarafı muhatabı  Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır.
Bu bakanlık, Ahlat’ın UNESCO’nun “Geçici Listesi”ne alındığını, asıl listeye alınmasının beklendiğini açıklamaktadır. UNESCO tarafından yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin üzerine düşen koşulları yerine getirmesinin beklendiği belirtilmektedir. Bu koşulların başında da “Ahlat Tarihi Alan Başkanlığı”nın bir an evvel kurulmasının gerektiği belirtilmektedir.
Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı, bu koşulun bir an evvel gerçekleştirilmesi için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere konunun muhataplarına 05.02.2015 tarihli ve 2015-001 sayılı bir yazı gönderilerek bu koşulun yerine getirilerek Ahlat'ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine bir an evvel alınması için gereğinin yapılması talep edilmiştir.
Ne var ki Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı Başkanlığı’nın bu girişimi ve talebi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kuruluşları tarafından ciddiye alınmamıştır. Bu yaklaşım, Ahlat’ın 30 yıla yakın bir süredir beklediği bu sürecin daha da gerilere ötelenmesinin en etkin nedeni olarak ön plana çıkmıştır.
Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın 05.02.2015 tarihli ve 2015-001 sayılı yazısının kopyası aşağıda sunulmuştur. Tüm ilgili kuruluşlara gönderilen bu yazıya yanıt olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından alınan ve bu talebin uygun görülmediğine dair 25.03.2015 tarihli ve 57954 sayılı yazının örneği ekte sunulmuştur.
En Seçkin Örneklerden Bir Detay
          Ahlat’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınabilmesi için önündeki engellerin kaldırılması konusundaki başvuruya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan ve bir örneği aşağıda sunulan Mayıs 2015 tarihli ve 46173 sayılı yazıda da “Ahlat Tarihi Alan Başkanlığı”nın kurulması hususu Genel Müdürlüğümüzce olumsuz değerlendirilmiştir.  Denilmektedir.
Ahlat’ın zengin kültürel potansiyelinin geleceğe taşınması adına çok önem taşıyan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için 30 yılı aşkın bir çaba gösteren Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın bu başvurusunu uygun olarak değerlendirmemek,  öte yandan sıklıkla “Ahlat’ın UNESCO Listesi’nin ilk alınacak yedek listede  olduğunu”  açıklamak bu konuda bir ikilem olduğu gerçeğini gösteriyor.
Emir Ali Kümbeti Dünyada Bir Benzeri Yok
Bu nedenle Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı, bu kez konuyu Türkiye Cumhurbaşkanlığı Makamına sunarak  olumlu bir sonuca ulaşmak için çaba gösterecektir.
Bilindiği gibi, Ahlat ve çevresi tarihi ve kültürel mirasımız, Çanakkale Gelibolu Şehitliğinden sonra Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından korumaya alınan ikinci proje olarak dikkati üzerine çekmiştir.
Bu noktadan hareketle Ahlat’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne öncelikle alınması Ülkemiz  ve kültürel mirasımız açısından  çok önem arz etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ilaminal71@gmail.com